Pages

Tuesday, February 23

Masjid Sultanahmet


p/s: Dalam entri ini, saya akan cuba menceritakan maklumat yang saya dapat melalui ziarah saya tanpa merujuk kepada mana-mana sumber. :)

Masjid Sultan Ahmed, atau dalam Bahasa Turki Sultanahmet. Nama ini mungkin agak asing bagi kita. Tapi berbeza kalau saya sebutkan Masjid Biru atau Bahasa Inggerisnya, Blue Mosque. Pasti ramai yang tahu dan membayangkan sebuah masjid yang cukup besar yang menjadi sumber idea konsep reka cipta masjid lain di seluruh dunia, termasuklah di Malaysia, lihat sahaja Masjid Wilayah Persekutuan.

Senibina Masjid yang mempunyai kubah berbentuk dome dikatakan berasal dari Turki. Di Turki, semua masjid yang dibina mempunyai ciri reka bentuk yang hampir sama, yang membezakan cumalah saiz masjid tersebut.

Secara asasnya, binaan Masjid di Turki mempunyai kubah yang berbentuk dome dan tiang-tiang yang disebut sebagai minaret (saya tak tahu Bahasa Melayunya apa). Masjid juga mempunyai satu ruang legar tidak berbumbung di tengah-tengahnya.


Ruang legar tidak berbumbung berbentuk empat segi yang dikelilingi bangunan berbumbung yang bahagian hadapannya digunakan untuk solat. Bahagian sisi memuatkan pelbagai ruang termasuklah madrasah. (Binaan tipikal masjid di Turki)

Seperti yang kita maklum, dari sudut architecture, Masjid Biru yang dibina pada zaman pemerintahan Khalifah ke-14 kerajaan Turki Uthmaniyah ini mempunyai sistem pencahayaan langsung yang boleh memantulkan cahaya daripada matahari pada siang harinya, dan cahaya bulan pada malam hari. Untuk maklumat lanjut sila ke laman wikipedia.

Masjid Biru mempunyai 6 minaret yang menjadi lambang kepada 6 rukun iman.

Sebagai simbol kepada waktu pemerintahan baginda, masjid ini dibina dengan mempunyai 14 pintu.

Masjid ini dipanggil masjid Biru kerana porcelain yang digunakan pada tingkapnya berwarna biru.

Secara zahirnya, masjid ini mempunyai satu kubah utama di tengah-tengah, dan dikelilingi beberapa kubah separa hemisfera di sekelilingnya. Dengan itu, dari luar kita dapat melihat beberapa dome yang bertindan-bertindan. Kubah-kubah ini disokong dari dalam dengan empat batang tiang yang sangat besar yang dipanggil sebagai "kaki gajah". Empat tiang ini menjadi signifikasi kepada semua perkara yang mempunyai bilangan empat di dalam Islam. Empat khalifah, empat mazhab, empat anggota wudhu' dan pelbagai lagi yang empat. Pada setiap tiang itu tertera nama 4 Khulafa Ar-Rasyidin.

Menurut abang kepada Bushra, empat nama khalifah itu dari sudut arkitek nya, menjadi tunjang kepada Masjid Sultanahmet. Pada zaman kebangkitan Islam, sebuah gereja yang dikenali dengan nama Hagia Sofya telah ditukarkan kepada masjid apabila Sultan yang memerintah tertarik dengan reka bentuk gereja tersebut. Signifikannya, sekiranya suatu hari Islam di Turki jatuh dan ada sesiapa yang cuba menukar Masjid ini kepada gereja, maka mereka perlu membuang nama Khalifah tersebut dan ini akan mengakibatkan masjid itu runtuh.

Dari dalam, setiap dom dan semi-dome itu dihiasi dengan ayat Quran. Pada dom utama, tertera ayat ke 35 dan 36 dari Surah An-Nur yang bermaksud:

[35]
Allah yang menerangi langit dan bumi. Bandingan nur hidayah petunjuk Allah (Kitab Suci Al-Quran) adalah sebagai sebuah "misykaat" yang berisi sebuah lampu; lampu itu dalam geluk kaca (qandil), geluk kaca itu pula (jernih terang) laksana bintang yang bersinar cemerlang; lampu itu dinyalakan dengan minyak dari pokok yang banyak manfaatnya, (iaitu) pokok zaitun yang bukan sahaja disinari matahari semasa naiknya dan bukan sahaja semasa turunnya (tetapi ia sentiasa terdedah kepada matahari); hampir-hampir minyaknya itu - dengan sendirinya - memancarkan cahaya bersinar (kerana jernihnya) walaupun ia tidak disentuh api; (sinaran nur hidayah yang demikian bandingannya adalah sinaran yang berganda-ganda): cahaya berlapis cahaya. Allah memimpin sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang dan peraturanNya) kepada nur hidayahNya itu; dan Allah mengemukakan berbagai-bagai misal perbandingan untuk umat manusia; dan Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.
[36]
(Nur hidayah petunjuk Allah itu bersinar dengan nyatanya terutama sekali) di rumah-rumah ibadat yang diperintahkan oleh Allah supaya dimuliakan keadaannya dan disebut serta diperingat nama Allah padanya; di situ juga dikerjakan ibadat mensuci dan memuji Allah pada waktu pagi dan petang.

Pada tengah-tengah dom utama itu pula dinukilkan ayat ke-41 dari surah Al-Fathir yang bermaksud:

Sesungguhnya Allah menahan dan memelihara langit dan bumi supaya tidak berganjak dari peraturan dan keadaan yang ditetapkan baginya; dan jika keduanya (ditakdirkan) berganjak maka tidak ada sesiapapun yang dapat menahannya daripada berlaku demikian selain dari Allah. Sesungguhnya Ia Maha Penyabar, lagi Maha Pengampun.

Melihat kami bersungguh-sungguh cuba membaca tulisan-tulisan tersebut, seorang petugas wanita di masjid itu menghampiri kami. Kerana tidak faham apa yang diperkatakan beliau, akhirnya saya meminta Bushra datang. Setelah itu, lebih banyak yang beliau ceritakan kepada kami.

Menurut beliau, beberapa ayat Al-Quran yang ditulis pada dom-dom di sekitar dom utama masih belum boleh dikenalpasti kerana teknik penulisannya yang mencampurkan beberapa potongan dari ayat-ayat dan surah-surah yang berbeza.

Dari segi pengawalan suhu, bumi Turki yang terdedah kepada cuaca empat musim memerlukan rekaan bangunan selesa untuk didiami pada setiap keadaan cuaca. Sama juga dengan Istana Dolmabahce, di bawah Masjid ini ada satu ruang yang membolehkan air dimasak ketika musim sejuk dan habanya akan disalurkan untuk memanaskan ruang keseluruhan masjid. Pada musim panas pula, ais akan diletakkan bagi menurunkan suhu.

Bumi Turki yang terdedah kepada gempa bumi memerlukan satu reka bentuk yang dapat menahan gegaran itu. Pada awalnya, hasrat Sultan untuk membina masjid ini dianggap mustahil oleh penduduk setempat kerana keadaan geografi muka bumi yang sangat tidak strategik untuk satu struktur pembinaan bangunan yang besar. Namun, Sultan dikatakan mendapat ilham melalui mimpi bahawa masjid itu akan selamat dari bencana. Akhirnya, satu lubang disediakan di bawah masjid itu. Tujuannya, mengumpulkan tekanan akibat gempa dan disalurkan untuk dibebaskan di luar masjid, bukan di dalam masjid justeru memastikan ketahanan binaan struktur masjid.

Mimpi Sultan bukan sebarang mimpi. Kerana Sultan tersebut merupakan seorang ulama'. Selain itu, Sultan Ahmed juga merupakan seorang anak seni. Pada dinding masjid, terdapat satu syair tenunan dalam tulisan khat Uthmaniyah yang ditenun sultan yang secara kasarnya bermaksud:

I have my crown
But what would I need with the crown
I need you as my crown
To take it with me
You're the Lord of the Prophet
You're the rose
We're the rose criers
You're the khadam - the highest
Ahmed don't stop walking
The best thing you can ever become
Is the dust under his feet
My name is Ahmed (1 name)
And your name is Ahmed Muhammed Mustafa Mahmud (4 names)
So you're the real Ahmed (paling terpuji)

Ketika mendegarkan bait-bait syair ini, hati terselit rasa kagum akan betapa merendah dirinya Sultan tersebut. Menginsafi hakikat kehambaan.

Pada ruang di bahagian kanan, terdapat satu kawasan bagi Bilal. Di situ terdapat bendera negara Habsyah yang membuktikan Bilal dari Habsyah pernah diambil bertugas sebagai Muazzin.

Apa yang menyenangkan hati saya, walau masjid ini saban waktu dipenuhi pengunjung, namun fungsi utamanya sebagai tempat ibadah tidak hilang. Hanya 1/3 kawasan belakang sahaja yang dibuka kepada pengunjung dan 2/3 kawasan di hadapan digunakan jemaah untuk beribadah seperti biasa. Dan masjid di Turki, sering sahaja dipenuhi jemaah pada setiap waktu solat.

Saya memilih untuk menceritakan Masjid ini kerana kekaguman yang dirasai setelah mendengar sendiri dari mulut pegawai tersebut.

3 comments:

 1. da rezeki nanti, akan ku jejak kakiku di sini lak ^_^

  ReplyDelete
 2. ngahs2... dah mum pilih ke scot-land dulu.. haha.. aku kalau buleh nk perabih negara2 Islam @ ada sejarah Islam dulu.. Scot-land, Eng-land dan land2 lain kemudian sket kot..

  InsyaALLAH, tanam niat molek2, Allah perkenankan..
  (x sangka gak dapat travel mcm ni.. i thought it was impossible eventhough it is my childhood dream to be a traveller)

  ReplyDelete
 3. nice post, ade beberape perkara lagi saya akan kongsi di blog saya...

  ReplyDelete

Saya telah menulis, kini giliran kamu. Pandangan dan perkongsian kalian amat saya hargai. ^_^