Pages

Friday, October 23

Jangan Redha Bila Ditipu

I promised Mieyra and some of my friends to tell them the full version of the story.. yeah, about my lovely spacious home here in Cairo. Specifically, Mouniera.

For the time being, rasanya nak cerita pasal "keputusan" talian internet. No access to the internet world. Why? Let me begin.

Last year, rumah kami yang cute yang berada di bawah rumah kami sekarang menggunakan talian internet daripada kabel yang ditarik dari rumah Pak Arab pembekal internet. Tahun ini, memandangkan pertambahan bilangan laptop sekali ganda, daripada 3 buah kepada 6 buah membuatkan kami berkeputusan memasang talian wireless menggunakan perkhidmatan ala-ala Streamyx di Malaysia.

Untuk mendaftarkan talian telefon, ada dua cara, pertama menggunakan nama tuan rumah, atau identiti kita sebagai foreigner. Pada mulanya, kami meminta jasa baik tuan rumah untuk mengikut kami ke Manial bagi mendaftarkan talian. Dia kemudian bersetuju dan dengan itu kami memonteng tidak menghadiri kelas Praktikal Histo. Tunggu dan tunggu, beliau tak kunjung tiba.

Bila kami pergi menemuinya, dia kata dia dah tanya sedaranya yang bekerja kat Telecom Central. Sedara dia cakap, kalau nak talian tu dipasang dalam masa seminggu, kena bayar LE1500. Kalau dalam masa 2 bulan, bayaran dalam LE500 ke 600.

Pastu, i called some seniors, dan rata-rata cakap, dalam 500. Then, Atiqah Hanifah suggest tanya Abang Faizal. And he said, "menipu je tu".. By that word, he explained, talian telefon yang dipasangang kat imarah tu pun daftar sebagai foreigner, dan cajnya hanya 900++. Kalau guna nama Arab lagi la murah, patutnya dalam 300++.

Serentak itu, berkecailah hati kami.. DITIPU LAGI???? huk445...

Untuk daftar sebagai foreigner, Kak Natrah cakap, kena bawak akad rumah. Dan akad rumah kami ada penipuan padanya. Sebabnya, sepatutnya rumah yang disewakan kepada foreigner akan dikenakan cukai. So, tuan rumah tak bagi kami tunjukkan akad tu pada sesiapa pun. Dia sangat takut akan itu. Mulanya, ikutkan amarah, memang nak bawak je akad tu. Siap ada yang kata kita bawak akad ni tunjuk kat polis la... Huk34.. Tapi.. akad tu guna nama saya.. i don't want to be involved in more problems. Hoho..

Then, i got an idea. Turun bawah, jumpa tuan rumah, cakap kat dia, kawan kami buat dengan pendaftaran sebagai foreigner dengan bayaran 1000. Tapi kena bawak akad. 1500, kami takde duit.. Dia pun asyik cakap dia takde duit.. Huk34.. Sah2 memang kena totally guna duit kami.

Kitorang bawak akad ni boleh tak mak cik? Hehehe... Tapi kan mak cik pesan jangan tunjuk akad ni kat sape2.. *grin*

Kalau akad ni tak boleh bawak, mak cik ikut la kitorang pergi Manial, kawan kitorang buat kat Manial dalam 300 je.. Siap dalam seminggu je...

Mak cik pun mintaklah masa seminggu untuk dia fikirkan.. And let's wait together.

Moral of the story, satu penipuan (penipuan asal pada akad tu), akan terus membawa kepada penipuan yang lain (maybe kena buat akad palsu). Dan, kami sampai sekarang tak boleh nak settlekan lagi benda ciput nih, haih.

Oleh itu, janganlah kamu redha bila ditipu. Jangan bersetuju dari awal, banyak masalah akan timbul di kemudian hari. Kat Mesir ni, selalu je kita diam dan buat muka toyo je biarpun tahu hidup2 kita kena tipu, sebab malas nak layan Arab. Benda tu la yang akan bawak kepada masalah berpanjangan. Sekian, malas nak hurai panjang. Banyak sangat pengajaran dapat dalam awal tahun ini.


Post pertama totally informal~

12 comments:

  1. sabor je la ngn perangai tok arab..:)

    ReplyDelete
  2. speechless....
    sabar je la layan kerenah manusia...

    ReplyDelete
  3. menarik sgt2. inilah yg dikatakan "stuck in a web of lies" gitu. cume kita yang terheret secara tak langsung aje. nak tanya, kalau sabar dengan perangai mereka tu bermakna redha ke? hukhuk~

    ReplyDelete
  4. hehe.. korang sepakat suruh sabar eh.. kat mesir ni kalau tak sabar mmg tak blh nk hidup kot.. haha

    farah, sabar tak bermakna redha. sabar itu tak cepat melatah, redha yg dimaksudkan di sini berdiam diri menghadapi kemungkaran.

    kita tak boleh bersabar dgn maksiat yg berlaku dpn mata.. hehe.. begitulah lbh krgnya..

    ReplyDelete
  5. akmal: kau bkn nk pindah ke weyh? haha

    hamra: ohooo. baru tau. mekasey2~ =]

    ReplyDelete
  6. Tula kato..dio nok wat gedio pong..molek kena tanya senior dulu..

    ngaji pong lagu tus la ugok..kalu kito buleh senior hok hebat2...'badi' senior pun buleh la kalu kito rajim gak..

    tak kira manno, semuo manusia lagu itus, bilo bab-bab duit gak, nok untung lebih.. kena pandai kecek kiro supayo tidak dikecek oleh mereka.. hehe :)

    ReplyDelete
  7. @ akmal: ingat nk jugak, alang2 rumah kelantan yg sdg dibina seakan2 tak cukup pnddk. At least blh elak mslh ngan arab. Tp.. jauuuuhhhhhhhhh.... n tak free nk bergerak.. hehehe

    @ farah: sorry farah,,,was on rush, jawab pun x btol mana. Sabar n redha tu berbeza, dlm kes maksiat dpn mata, myb kita blh sabar, jgn melatah kat situ atas sbb keselanatan. tp kita tidak akan sekali2 redha dgn maksiat tu, begitu.. hehe.. dah tgk yr blog.. sorry maa.. ~pengajaran, len kali org tnya jawab btol2..

    @ guest: lagu tuhs la pok cik.. nk buat blah mano.. tnyo doh la tuhs,, lgpun kitorre pun snior doh loni.. haha.. senior giey tak leh wak kiro..

    Sbb tu tnya gok snior.. tp kdg2,,, kena jugok pakai buah oghe mudo,, dok gitu? hehe.. nahkum bilhal la dehs.. :D

    tp gok, objection!!! ada ore tak kirro bab duit.. maujud! :)

    ReplyDelete
  8. gedik sangat, lempang je diorang tu.
    haha~

    xpe la. kiranye ada hikmah la ni. lain kali insyaAllah tak ditipu dalam benda2 apa2 pun.

    selamat memasang line telefon.
    aku teringat dipaksa berlari dari imarah ke manial kerana tujuan itu, haha
    buat segan je.

    ReplyDelete
  9. latest report... spt dijangka.. BELUM BERJAYA..

    hehe, alashan, katanya rumah itu nama arwah suaminya. heh~

    melempang.. haih, bertuah ar kiranya mak cik tu kalau berjaya merasai lempangan pertama aku.. haha..

    bagus gak kau dipaksa berlari, bila lg nk lari2.. kan? haha..

    tp, aku rasa, masalahnya, kerana kami kurang doa kot, terlalu asyik pada taktik penyelesaian..

    ReplyDelete
  10. salam jauh dari bumi Dublin.. blog hopping.. rajin2, meh jenguk2 my blog.. :)

    ReplyDelete

Saya telah menulis, kini giliran kamu. Pandangan dan perkongsian kalian amat saya hargai. ^_^